Novodent Clinic Zalau»Tratamente» Terapie dentara

Terapie dentara

Terapia reprezinta tratarea afectiunilor dentare coronare (prin obturatii) si radiculare (prin tratament endodontic) .

Tratamentul cariilor

Pentru a intelege cum se produc cariile dentare este important sa clarificam ce se intampla in cavitatea bucala in mod natural. Iata cateva elemente:

Saliva – cavitatea bucala este constant scaldata in saliva. De multe ori nu acordam importanta acestui fluid, insa acesta are un rol aparte in protejarea sanatati orale. Saliva actioneaza ca un burete care iti curata dintii de resturile de mancare. De asemenea, contine minerale care intaresc dintii. Are rol de protejare impotriva virusilor si a bacteriilor.

Placa bacteriana este o substanta care se lipeste de dinti, la fel cum se lipeste dulceata de lingura. Contine bacterii si alte micro – organisme. Placa bacteriana se formeaza la aproximativ o ora dupa- masa in cazul in care nu se face periajul dintilor. Pe masura ce trece timpul, bacteriile produc acizi care ataca smaltul dintilor.
Acest proces poate duce la aparitia cariilor dentare.

Odata ce caria se produce si e vizibila pe suprafata dintelui, paguba e permanenta. Un medic dentist trebuie sa curete caria si sa umple locul fostei carii cu material de obturatie. Daca o carie nu este tratata la timp, aceasta se va agrava putand distruge dintele, penetrand smaltul, ajungand in interiorul stratului de dentina si coborand catre pulpa sau nervul dintelui.

Tratamentul cariilor se realizeaza prin interventia pe dintii afectati (care pe langa aspectul degradat, neplacut, sunt si sensibili la rece si dulce) prin curatarea cu freze a tesutului necrotic (sub anestezie daca este cazul), dezinfectia cavitatii rezultate si aplicarea a unuia sau mai multor materiale dentare.

Tratamentul endodontic

In cazul in care afectiunea dentara a ajuns deja la pulpa dintelui si l-a afectat ireversibil, se trece la terapia endodontica care presupune extirparea nervului din radacinile dintelui si inlocuirea lui cu un material de obturare pe intreaga radacina. Tratamentul endodontic se face doar sub anestezia locala, astfel fiind complet nedureros. In functie de dinte, se pot trata de la un singur canal pana la 4 canale pentru molarii cu 2 sau 3 radacini. Tratamentul endondontic necesita de la o sedinta pana la 3, in functie de complexitatea dintelui si numarul de canale. Este necesar sa existe o radiografie inainte de inceperea tratamentului cat si o radiografie dupa terminarea lui, atat pentru verificarea tratamentului cat si pentru verificarea in timp a evolutiei dintelui.

Dupa ce tratamentul endodontic este finalizat, este nevoie de o plomba definitiva ideal completata cu un pivot de fibra de sticla, care ofera o mai buna stabilitate si ancorare a plombei definitive.

In functie de gradul de distrugere al dintelui tratat si restaurat se poate opta pentru “imbracarea” lui cu o coroana dentara care ofera o durabilitate crescuta dintelui.

Nu uitati: pentru a evita toate aceste complicatii este extrem de important sa tratam la timp cariile intr-un stadiu prematur al dezvoltarii lor!